NATURE'S SUNSHINE SUPER OMEGA EPA 60 KAPS.
Opis
SUPER OMEGA 3 EPA
- wspomaga kondycję układu sercowo-naczyniowego
- wspiera ochronę błon komórkowych
- wzmacnia układ nerwowy
Omega-3 EPA zawiera kwasy tłuszczowe będące jednymi z czterech podstawowych tłuszczów, które organizm wchłania z pokarmu. Kwasy tłuszczowe omega-3 potrzebne są do prawidłowego funkcjonowania organizmu, szczególnie korzystnie wpływają na układy krążenia i nerwowy.
sportowcy niezwykle cenią zalety kwasów omega-3 i ich wszechstronne działanie.
- Zwiększając siłę skurczu mięśnia sercowego, obniżając ciśnienie, poprawiając ukrwienie wszystkich tkanek, znacznie zwiększają wydolność.
- zwiększają sprawność działania stawów.
- odżywiając mózg i włókna nerwowe, poprawiają koncentrację.
- Zwiększają odporność na stres.
Korzyści związane z olśniewającą urodą
Kwasy omega-3 są zbawienne dla naszej skóry.
Zdrowa i piękna skóra musi być odpowiednio nawodniona. Istnieją dwa elementy, które odpowiadają za zatrzymanie wody w skórze. Są to: sebum i cement międzykomórkowy. Oba muszą zawierać duże ilości omega-3.
Cement zbudowany jest z ceramidów, a kwas omega-3 wbudowany jest w struktury ceramidów. Tak samo ma się sprawa ludzkiego łoju, czyli sebum. Brak omega-3 w sebum powoduje jego gęstnienie. Stąd zatkane gruczoły i mieszki włosowe. A to już prosta droga do krost, wyprysków, źle nawilżonej skóry, zgubień i zrogowaceń.
Bogata w kwasy omega-3 skóra jest elastyczna, nawilżona, ma równomierny koloryt.
Kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 są intensywnie badane od ponad 30 lat. Błędy żywieniowe są jednym z najważniejszych czynników ryzyka wielu chorób cywilizacyjnych, a zwłaszcza chorób sercowo-naczyniowych, zwyrodnieniowo-zapalnych oraz nowotworowych. W licznych badaniach naukowych dowiedziono, że spożywanie pokarmów bogatych w kwasy tłuszczowe grupy omega-3 przynosi wymierne korzyści dla naszego zdrowia. Pierwsze obserwacje i badania kliniczne nad kwasami omega-3 dokonano w latach 70 wśród Eskimosów Grenlandzkich, u których zaobserwowano nieobecność zmian miażdżycowych oraz zadziwiająco małą zapadalność na choroby serca i naczyń, cukrzycę, choroby skóry, astmę oskrzelową a także nowotwory. Obserwacje te powiązano ze szczególną dietą Eskimosów, która obfitowała w organizmy morskie - foki i ryby, zawierające duże ilości kwasów omega-3 (EPA i DHA).
Do grupy kwasów omega-3 zaliczamy:
- EPA - czyli kwas eikozapentaenowy
- DHA - kwas dokozaheksaenowy
Kwasy EPA i DHA występują głownie w organizmach morskich, z których są pozyskiwane. Produkty uzyskane z organizmów morskich nazywane są potocznie tranem.
W organizmie człowieka kwasy z rodziny n-3 występują m.in. jako składniki fosfolipidów błonowych, a zatem są obecne w dużych ilościach w tkance układu nerwowego, siatkówce oka oraz jądrach.
Przeprowadzone badania naukowe potwierdzające korzyści ze stosowania kwasów omega-3 zarówno w profilaktyce, jak i leczeniu schorzeń serca. Mechanizm odpowiedzialny za dobroczynne właściwości tej grupy kwasów w odniesieniu do układu krążenia wynika m.in. z regulacji poziomu przeciwzapalnych eikozanoidów, czyli hormonów tkankowych, dla których kwasy omega-3 są prekursorami. Do eikozanoidów zaliczamy: prostaglandyny, prostacykliny, tromboksany oraz leukotrieny.
Prostaglandyny są biologicznie aktywnymi związkami występującymi w niemalże każdej komórce. W stanach patologicznych, dzięki różnym rodzajom prostaglandyn, organizm może uruchomić liczne reakcje obronne. W zależności od budowy i funkcji wyróżniamy prostaglandyny PGE1 - syntetyzowane bezpośrednio z kwasu DHGLA, które aktywują limfocyty, utrzymują w homeostazie krążenie krwi i zapobiegają nadciśnieniu tętniczemu, działają antyagregacyjnie i przeciwzapalnie. Drugą grupę stanowią PGE2 - pochodne kwasu arachidonowego (AA), które wykazują działanie indukujące procesy zapalne.
Metabolizm kwasów omega
Kwasy EPA i DHA zapobiegają takim schorzeniom jak: choroby serca, zatory i zakrzepy naczyniowe oraz wpływają hamująco na rozwój niektórych nowotworów. Wykazują również działanie przeciwzapalne i przeciwalergiczne. W zakresie gospodarki lipidowej obniżają one poziom trójglicerydów we krwi i podnoszą poziom dobrego cholesterolu (HDL). Przeprowadzone badania wykazują korzyści ze stosowania Omega-3 w prewencji i terapii chorób serca. W dużych badaniach klinicznych (RCT), w których wzięło udział około 40 000 pacjentów zastosowano kombinację kwasów EPA i DHA, uzyskując zarówno dobre efekty profilaktyczne u zdrowych ochotników, jak i korzystne efekty lecznicze w istniejących już schorzeniach serca. Wielostronne korzystne i bezpieczne działanie kwasów omega-3 na układ sercowo-naczyniowy stwarza szerokie możliwości ich wykorzystania w terapii kardiologicznej.
Należy pamiętać, że przeciętna dieta Europejczyka (może za wyjątkiem niektórych mieszkańców Basenu Morza Śródziemnego) jest uboga w kwasy omega-3. Aby być zdrowym należy spożywać ryby 2-3 razy w tygodniu. W Polsce spożycie ryb jest jednak około trzy razy za małe. Spożycie kwasów tłuszczowych omega-3 powinno mieścić się w granicach 500mg dziennie. Dawka ta jest przeznaczona dla osób zdrowych. Natomiast pacjenci z rozpoznanymi chorobami sercowo-naczyniowymi powinni zażywać je w ilości około 1000mg dziennie. Badania wykazały także celowość stosowania kwasów omega-3 łącznie ze statynami i fibratami.
SKŁAD (zawartość w 1 kapsułce)
Kwas eikozapantaenowy - 380mg
Kwas dokozapantaenowy - 190mg
Inne składniki: naturalny olej rybi, żelatyna, gliceryna (otoczka kapsułki), naturalny olejek cytrynowy (aromat).
Stosowanie
1-2 kapsułki 3 razy dziennie w trakcie posiłku
WARUNKI PRZECHOWYWANIA:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w sposób niedostępny dla małych dzieci. Po otwarciu przechowywać w lodówce.
Nature’s Sunshine zachęca do prowadzenia zdrowego stylu życia. Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut zróżnicowanej diety. Zrównoważony sposób żywienia oraz zdrowy tryb życia są podstawą prawidłowego funkcjonowania organizmu.