ktc olej rycynowy 250ml

Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 18,50 zł 18.50
ilość szt.
dodaj do przechowalni
Producent: KTC
Kod produktu: A19D-923B1

Opis

KTC Czysty olej rycynowy *Castor Oil (łac. Oleum Ricini, Oleum Palmae Christi)*

Stosowany jest ponadto w kosmetyce, jako odżywka do włosów suchych. Pomaga w odbudowie łamliwych i wypadających brwi i rzęs oraz paznokci i naskórka wokół nich. Jest częstym składnikiem tzw. domowych odżywek.

Olej roślinny, otrzymywany z nasion byliny – rącznika pospolitego przez wyciskanie oleju na zimno i wygotowywanie z wodą. Takie postępowanie pozwala na rozkład toksycznej toksoalbuminy – rycyny, której obecność w nasionach sprawia, że ich zażycie może wywołać śmiertelne zatrucie. Głównym (ok. 80%) składnikiem oleju rycynowego jest gliceryd 18-węglowego kwasu rycynolowego. W jego składzie znajdują się również mniejsze ilości glicerydów kwasów oleinowego, linolowego i innych.

Olej rycynowy to gęsta ciecz, bezbarwna lub jasnożółta. Na powietrzu gęstnieje, ale nie twardnieje.

Jest stosowany do produkcji oleju tureckiego, kwasu sebacynowego, jako dodatek do paliw, smarów, farb, lakierów itp. Jego roczna produkcja na świecie wynosi ok. 1 mln ton, głównie z plantacji w Egipcie i Indiach.

Stosuje się go też w lecznictwie jako środek przeczyszczający. Za takie jego działanie odpowiedzialny jest zawarty w nim kwas rycynolowy, który po uwolnieniu (pod wpływem enzymów trawiennych) z glicerydów wchodzi w reakcję z zawartymi w treści jelitowej jonami sodu (Na+). Tworzy się w ten sposób mydło sodowe kwasu rycynolowego, które drażni błonę śluzową jelita cienkiego, co pobudza jego perystaltykę. Olej rycynowy stosuje się w dawce 1 ÷ 2 łyżek stołowych.

Olej z rącznika znany był i stosowany w Indiach i Egipcie już przed 4 tysiącami lat. Stosowany był wówczas prawdopodobnie m.in. podczas budowy piramid do smarowania kamiennych bloków w celu zapewnienia lepszego poślizgu przy ich przesuwaniu.

Uwaga oleju rycynowego nie wolno zażywać w czasie ciąży, gdyż może powodować powikłania w przebiegu ciąży i poronienia.

Czym właściwie jest ta niezwykła substancja? Olej rycynowy (łac. Oleum Ricini, Oleum Palmae Christi – dłoń Chrystusa) to bezbarwna albo jasnożółta, gęsta ciecz, będąca wyciągiem z nasion rycyny – jednej z najbardziej trujących substancji pochodzenia roślinnego, którą otrzymuje się z rącznika pospolitego (Ricinus communis) – na zdjęciu. Olej uzyskuje się poprzez wyciskanie nasion na zimno i wygotowywanie z wodą. Dzięki temu rozkłada się toksyczna toksoalbumina (rycyna), której zażycie mogłoby doprowadzić do śmiertelnego zatrucia. W medycynie ludowej olej rycynowy stosowano wręcz na każdą część ciała; do masażu, leczenia, a także, by poprawić wygląd.
Można z niego robić terapeutyczne okłady, a także stosować go w leczeniu różnych schorzeń. Jest świetny na włosy, paznokcie, brwi i rzęsy oraz na całe ciało. Badania naukowe potwierdziły, że olejek rycynowy ma wszechstronne możliwości, a przy tym jest bardzo tani i dostępny w każdej aptece oraz w sklepach zielarskich. Nic dziwnego, że w medycynie ludowej stosowano go od niepamiętnych czasów. Dziś jednak to produkt często niedoceniany.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl